Selecteer een pagina

Bekantrecht Eikenhout

Eikenhout draagt de botanische naam Quercus petraea (Mattuschka). Eikenhout komt overal vandaan zoals de vele landen in Europa: Nederland, België, Frankrijk, (Spessart) Duitsland, Polen, Roemenië, Slavonisch, Frankrijk, Oekraïne en Groot-Brittannië, maar ook klein-Azië!!

Het eiken kernhout heeft (afhankelijk waar het vandaan komt) een geelbruine tot donkerbruine kleur en steekt mooi af tegen het 25-50 mm brede bleekbruine spint. Kwartiers gezaagd Eikenhout vertoont een karakteristieke glans wat men spiegels noemt, dit wordt veroorzaakt door de brede stralen van de nerf. Op het dosse zaagvlak ontstaat er een vlamtekening, dit zie je mooi terug in onze eiken bekandrechte eiken delen. Bekandrecht houdt in dat de kanten gerecht zijn. Structuur, kleur en kwaliteit variëren afhankelijk van de groeicondities. Zo komen ook deze hoogwaardige eiken delen uit duurzaam beheerde bossen in de Oekraïne en is net als al ons andere hout FSC gekapt en KD gedroogd. Dit eiken wordt wat betreft kwaliteit wel eens vergeleken met Frans eikenhout. Ons bekandrechte eiken heeft net als het andere eiken een keurig vochtpercentage voor het verwerken van meubels in een interieur.

Eiken heeft een hoog looistofgehalte, waardoor metalen in contact met eiken snel corroderen, dus let altijd goed op dat eiken niet in contact komt met onbehandelde metalen!

Meubelmakers, timmerbedrijven en ambachtslieden maken al honderden jaren gebruik van eikenhout, van het bouwen van schepen tot het vervaardigen van een eiken bijzettafel, maar ook kun je eikenhout gebruiken voor houtsnijwerk, hoogwaardige veranda’s, eiken tafels, een eiken bar, constructiewerk, keuken, interieur en exterieur.

Vraag naar onze brochure voor de actuele prijzen van dit rustieke eikenhout.